آیا تا به حال پیش آمده احساس کنید شغلی که درگیرش هستید، با روحیات شما همخوانی ندارد؟ یا حس کنید پس از چندین سال تلاش، به موفقیت چندانی نرسیده اید؟ آیا نگران آینده فرزندانتان هستید؟ آیا دغدغه اصلی شما یافتن شغلی است که با روحیات شما سازگار باشد؟ این مطلب از وبلاگ شُغلیتو برای شما نوشته شده است تا متوجه شوید که اگر دارای هوش فضایی هستید، شغل های مناسب هوش فضایی کدام مشاغل است.
هوش فضایی چیست؟
هوش دیداری یا هوش فضایی (Visual – Spatial Intelligence) یکی از هوش های 10 گانه گاردنر، روانشناس رشد و استاد دانشگاه هاروارد است. هوارد گاردنر نخستین کسی بود که اظهار داشت برای ارزیابی هوشی افراد، فقط نباید به ضریب هوشی (IQ) محدود شد؛ بلکه همه انسان ها دارای انواع مختلفی از هوش هستند.
هوش فضایی در واقع توانایی انسان در تجسم ذهنی است. همان طور که می دانید که توانایی افراد هنگام ساختن پازل، درست کردن لوگو، نقشه خوانی و مسیریابی و حتی در به یاد آوردن جزئیات تصاویر، بسیار متفاوت است. این توانایی که با نام هوش فضایی شناخته می شود، هم می تواند ذاتی باشد و هم طی تمرین ایجاد شود؛ البته تعداد افراد سرشناسی که از بدو تولد هوش دیداری بالایی داشته اند، شاید به انگشتان دو دست هم نرسد.
مشخصات افراد با هوش فضایی بالا
برای یافتن شغل مناسب هوش فضایی، ابتدا باید با مشخصه های رفتاری این افراد آشنا شویم. بارزترین ویژگی افراد با هوش فضایی بالا، نقشه خوانی دقیق و مسیریابی سریع تر از سایرین است. این افراد در طراحی های سه بعدی موفق بوده و در ذهن خود به راحتی به نقشه ها و زاویه ها بُعد می دهند. رانندگان ماهر جاده های پیچ در پیچ و کسانی که بدون کوچکترین نقصی پارک دوبل می زنند نیز از هوش فضایی بالایی برخوردارند.
مشخصه دیگر این افراد زیبا صحبت کردن و استفاده از آرایه های ادبی در کلام است. همچنین در خاطره گویی نیز مهارت دارند و طوری به خاطره های خود جان می بخشند که گویی همان لحظه در حال رخ دادن است. این افراد همچنین در استفاده از زبان بدن و تشخیص حالت های بدنی سایرین، مهارت بالایی دارند. اگر می خواهید با افراد دارای هوش فضایی بالا ارتباط خوبی داشته باشید، هر چیز را یک بار، اما سخت به آن ها توضیح دهید؛ چراکه از تکرار بیزار بوده و یادگیری مسائل سخت، برایشان بسیار آسان است. اما بالعکس مسائل آسان را دشوار می آموزند.
12 شغل مناسب برای افراد دارای هوش فضایی
سرگرمی های مورد علاقه افراد دارای هوش فضایی بالا، نقاشی، طراحی لوگو و درست کردن انواع پازل است. این افراد همچنین در حل مکعب روبیک مهارت داشته و عاشق کتاب و فیلم های علمی و تخیلی هستند. طبیعت گردی، کوهنوردی و صخره نوردی از ورزش های مورد علاقه آن هاست و به موسیقی و کاردستی هایی نظیر اوریگامی، تمایل زیادی دارند. در ادامه به معرفی بهترین مشاغل مناسب افراد دارای هوش فضایی می پردازیم.
1- عکاسی
عکاسی از هر نوعی که باشد، شغلی است که با زیبایی شناسی سر و کار دارد. از تشخیص سوژه و انتخاب آن گرفته تا تعیین قاب، رنگ بندی، عمق و تعیین وضوح، همگی به نگرشی فضایی نیاز دارد. افراد دارای هوش فضایی بالا، با این دید می توانند در این شغل به موفقیت های قابل توجهی دست پیدا کنند.
2- طراح گرافیک
طراح گرافیک با آنچه در ذهن کارفرما در جریان است، ارتباط مستقیم دارد. همچنین هدف نهایی کار یک طراح گرافیک، ذهن بیننده است که باید تحت تاثیر قرار بگیرد. بنابراین گرافیست باید از آنچه که در ذهن کارفرما می گذرد، درکی واضح داشته و بتواند آن را به شکلی گویا پیاده سازی کند. به همین دلیل طراحی گرافیکی یک شغل مناسب افراد دارای هوش فضایی به شمار می رود.
3- معمار و طراح داخلی
معماری علمی است که از یک طرف بر محور ریاضیات و هندسه چرخیده و از طرف دیگر نیاز به ذوق هنری دارد. معماران و طراحان داخلی باید به امور روزمره زندگی نگاهی متفاوت داشته باشند. موفقیت در این شغل، نیازمند دیدن جزئیات فراوان و دقت به آن هاست. از طرفی معمار باید عاشق طبیعت باشد. به همین دلیل این شغل نیز شغلی مناسب برای افراد با هوش فضایی بالاست.
4- نقاش و مجسمه ساز
نقاشی، پیکره تراشی، گریم و سایر هنرهای تجسمی، نیاز شدیدی به توجه، دقت و به خاطر سپردن جزئیات دارند. برای موفقیت در این مشاغل، به ذهنی دیداری و پویا نیاز است. بنابراین افراد با هوش فضایی بالا می توانند در این حوزه، شغل مناسب خود را یافته و به فعالیت در آن بپردازند.
5- فیزیکدان نظری
فیزیک علمی است که به بیان پدیده های طبیعی به شکلی قابل فهم برای انسان می پردازد. درک شهودی پدیده های طبیعی و همچنین تفسیر و توضیح آن ها، به دیدی متفاوت نیاز دارد. فیزیکدان با مدل ها و شبیه سازی های کامپیوتری سر و کار دارد و بنا به علاقه شخصی، می تواند در حوزه های مختلفی همچون آب و هوا، اخترفیزیک یا رباتیک فعالیت کند. بنابراین یک شغل مناسب هوش فضایی به شمار می رود.
6- متخصص ژنتیک و بیوشیمی
ژنتیک شاخه ای از زیست شناسی است که با مولکول های موجود در بدن جانداران و مواد طبیعی سر و کار دارد. ساختارهای سه بعدی مانند DNA و پروتئین ها، اصلی ترین اجزای این علم هستند؛ بنابراین متخصصان ژنتیک و بیوشیمی، باید از قدرت تجسم بالایی برخوردار بوده و همچنین جزئی نگر و دقیق باشند تا بتوانند ساختار مولکول های سازنده را تصویر کرده و به مطالعه آن ها بپردازند. خلاقیت و داشتن دید نزدیک، از دیگر مشخصه های مورد نیاز این شغل محسوب می شود.
7- طراح صنعتی
به طور کلی رشته های طراحی برای افراد با هوش فضایی بالا مناسب هستند؛ طراحی صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیست. با داشتن نگاهی متفاوت به بخش های مختلف صنعت، دیدن جزئیات آن و ترسیم این جزئیات، می توانید به موفقیت بالایی در این شغل برسید.
8- جغرافیدان
مناسب ترین اشخاص برای این شغل، افراد جستجوگر، واقع گرا و هنری هستند. زیرا باید ذهنی ایده پرداز داشته باشند که هم در دنیای واقعی سه بعدی حضور دارد و هم با طرح ها و الگوهای بی شماری در ارتباط است.
9- درمانگر و روانشناس بالینی
روانشناسی شغلی بسیار انتزاعی است و نیازی اساسی به تصویرسازی و الگوپردازی دارد. افرادی که هوش تصویری بالایی دارند و می توانند از مسائل دشوار تصویری با جزئیات دقیق ساخته و به پردازش آن بپردازند، در این شغل به موفقیت بالایی خواهند رسید.
10- طراح وب سایت و رابط کاربری
برنامه نویسان، طراحان سایت و اپلیکیشن، افرادی هستند که توان تجسم بخشیدن به مفاهیم غیر قابل لمس را دارند. لذا با داشتن هوش فضایی، می توانند نتیجه کار را تجسم کرده و آن را با کدنویسی، پیاده سازی نمایند.
11- مهندس مکانیک
همچون طراحی صنعتی و فیزیک، مکانیک نیز علمی وابسه به تصویرسازی قوی و مدل سازی است. بنابراین شغلی مناسب برای افراد دارای هوش فضایی است.
12- نقشه کش و نقشه بردار
لازم به توضیح نیست که شغل نقشه کشی نیز در حوزه مشاغل طراحی محسوب می شود. به همین دلیل به دید سه بعدی و توجه به جزئیات نیازمند است. در انتها باید بدانید است که صرف داشتن هوش فضایی بالا، موفقیت در این مشاغل را تضمین نمی کند. بلکه علاقه شخصی و سعی و تلاش، جزء جدایی ناپذیر هر موفقیتی است.
سخن پایانی
در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به معرفی مشاغل مناسب افراد دارای هوش فضایی پرداختیم ، تا اگر فردی دارای هوش فضایی هستید، در انتخاب شغل گیج و سردرگم نشوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره مشاغل مناسب افراد با هوش فضایی هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.
سلام ، من ۲۷ سال سن دارم و میخواستم شروع کنم به پیدا کردن شغل مناسب خودم و تست گارنر هم انجام دادم و اینکه خودم نمیدونم چه شغلی علاقه دارم و این خیلی اذیت کننده اس که بخوای شغلی که دیگران رفتن رو ادامه بدی چون هیچ دیدگاهی نسبت بهش نداری و آینده ای نمیبینی البته توی هوش گارنر من هوش درون فردی بسیار بالایی داشتم نسبت به باقی هوش ها.
سلام من هوش تحلیلی هوش درون نگر هوش تعاملی
منطقی – ریاضی
87.5%
تجسمی
80%
کلامی
72.5%
موسیقیایی
97.5%
هستی شناسی
57.5%
بین فردی
92.5%
طبیعت گرا
70%
درون فردی
95%
جنبشی
92.5%
را انجام دادم نمیدونم کدوم یکی رو ادامه بدهم خیلی سخت برام تا اون راهی که واقعا میخواهم ادامه بدهم نقاشی و خوشنویسی رو ۶۰ درصد بلدم ولی صد در صد علاقه دارم لطفا کمکم کنید ممنون میشم ده شب که تا ساعت یک بیدارم و فکر میکنم
منتظر راهنمایی تون هستم خدا نگهدار