با گسترش تکنولوژی و ماشینی شدن اکثر امور، برنامه نویسی به یکی از مشاغل محبوب این روزها تبدیل شده و نوجوانان و جوانان با اشتیاق به یادگیری زبان های برنامه نویسی مشغول هستند. به همین دلیل در این مطب قصد داریم تا درباره شغل برنامه نویسی، بازار کار و درآمد آن اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
برنامه نویسی چیست و به چه کسی برنامه نویس می گویند؟
یک برنامه کامپیوتری، مجموعه ای از چند خط کد است که توسط انسان نوشته می شود و انجام کار مشخصی را به کامپیوتر فرمان می دهد. از آنجا که کامپیوتر مفاهیم را فقط به صورت ترکیبی از اعداد 0 و 1 می بیند، برنامه نویس به شخصی گفته می شود که با تسلط به کدنویسی و دستورات آن، مفاهیم انسانی را به فرمتی قابل فهم برای کامپیوتر تبدیل می کند، به کلیت این روند، برنامه نویسی گفته می شود.
هر کدی، در هر زبان برنامه نویسی معنایی دارد. مثلا برای جمع دو عدد و به دست آوردن حاصل آن، در هر زبانی از یک روش به خصوص استفاده می شود. مجموعه ای از این کدها، یک برنامه را تشکیل می دهد. احتمالا با نرم افزارهای حسابداری، اپلیکیشن های بانکی، انواع نرم افزار متن نگار و یا گیم آشنا هستید. هر کدام از این نرم افزارها و اپلیکشن ها با استفاده از کدهای مخصوص و توسط یک یا چند برنامه نویس نوشته شده اند.
تحصیلات لازم برای برنامه نویسی
داشتن تحصیلات دانشگاهی برای برنامه نویسی ضروری و اجباری نیست؛ بلکه با آموزش دیدن در مراکز فنی و حرفه ای یا حتی خودآموزی نیز می توان برنامه نویسی را یاد گرفت. اما اگر قصد استخدام در شغل برنامه نویسی را دارید، داشتن مدرک دانشگاهی مرتبط، کمک زیادی خواهد کرد.
فارغ التحصیلان رشته های مهندسی کامپیوتر، مهندسی IT، علوم کامپیوتر و ریاضی، شانس بیشتری برای ورود به این عرصه دارند. اما لازم است بدانید که صرف داشتن مدرک، به شما مهارت برنامه نویسی نمی آموزد. بلکه حتما باید به صورت مستقل نیز آموزش دیده و بسیار تمرین کنید تا در این شغل به جایگاه خوبی برسید؛ زیرا خیلی از مطالب روز این حوزه، در دانشگاه ها تدریس نمی شود. همچنین داشتن رزومه قوی و نمونه کار معتبر بسیار مهم است که با تحصیل در دانشگاه، به دست نمی آید.
مهارت های لازم برای برنامه نویسی
یک برنامه نویس باید سخت کوش باشد و تفکری منطق گرا و تحلیل گر داشته باشد. چرا که اصول تفکر کامپیوتر، بر منطق استوار است و برای درک بهتر فرآیند هر برنامه، باید بتوانید عملکرد رایانه را خوب درک کنید.
برنامه نویسی در شرکت های بزرگ یک کار تیمی است و هر برنامه، توسط چندین برنامه نویس به طور همزمان نوشته می شود. بنابراین بهتر است اهل فعالیت های تیمی باشید و مهارت های ارتباطی و اجتماعی را یاد بگیرید.
تسلط به زبان انگلیسی و تایپ انگلیسی نیز از دیگر مشخصه های لازم برنامه نویسی است؛ چرا که درک بهتر کدها و دسترسی به منابع روز اطلاعاتی، نیازمند این زبان است. همچنین بهتر است خود را به یک زبان برنامه نویسی محدود نکرده و در چندین زبان مرتبط، مهارت کسب کنید.
درنهایت انعطاف پذیری و تفکر انتقادی مهم ترین ویژگی برای پیشرفت در شغل برنامه نویسی است. اگر خودتان کدهایی که می نویسید را منتقدانه بررسی کنید، به یکی از بهترین برنامه نویس ها تبدیل خواهید شد.
مزایای شغل برنامه نویسی
برنامه نویسی مزایای بی شماری دارد که درآمد بالا فقط یکی از آنهاست. این شغل باعث تقویت حل مسئله شده و تفکر متفاوت یا اصطلاحا out of box را در شما نهادینه می کند. برنامه نویسی، یکی از مشاغل تخصصی و سطح بالای جامعه است و به همین دلیل، باعث رشد اعتماد به نفس شما شده و جایگاه اجتماعی بالایی برایتان به ارمغان می آورد.
برنامه نویس ها تکنولوژی ها و پیشرفته های روز را بهتر درک کرده و یاد می گیرند خود را با هر شرایطی تطبیق دهند تا راحت تر زندگی کنند. بهترین مزیت برنامه نویسی که آن را به شغل دوست داشتنی جوان ها تبدیل کرده، امکان دورکاری و انجام کار در منزل است. به علاوه با یادگیری زبان های برنامه نویسی جدید، همیشه امکان رشد و ترقی وجود دارد و آینده شغلی مطمئنی در انتظار شماست.
مشکلات شغل برنامه نویسی
در کنار مزایای متعدد و ارزشمند برنامه نویسی، این شغل سختی هایی دارد که پیش از ورود به آن، بهتر است از آن ها اطلاع داشته باشید. برنامه نویس ها به دلیل کار مدام با کامپیوتر، همیشه پشت سیستم هستند و تحرک بدنی چندانی ندارند. بنابراین اگر به طور منظم ورزش نکنند، به سرعت دچار مشکلات جسمی شده، سلامتی خود را به خطر می اندازند. به علاوه به دلیل عدم وجود ارتباطات گسترده در این شغل، احتمال بیماری هایی مثل افسردگی نیز وجود دارد.
پیش از ورود به شغل برنامه نویسی، خود را برای شب بیدار ماندن های طولانی آماده کنید؛ چرا که در پروسه تست و رفع خطاهای برنامه، مجبور به این کار خواهید بود. توجه داشته باشید که رقابت در این شغل بالاست و باید مرتب دانش خود را به روز نگه دارید تا از رقبا عقب نمانید.
بازار کار برنامه نویسی
با توجه به اتوماتیک شدن بسیاری از مشاغل، نیاز به ساخت برنامه های کامپیوتری رو به افزایش است و همین موضوع، بازار کار گسترده ای برای برنامه نویسی به وجود می آورد. برنامه نویس ها بر اساس علاقه و تجربه خود می توانند به عنوان توسعه دهنده وب اپلیکیشن، توسعه دهنده موبایل اپلیکیشن، توسعه دهنده ارشد، معمار نرم افزار، تحلیل گر سیستم، رایانش ابری، توسعه دهنده CRM، طراح گیم، متخصص اینترنت اشیا، متخصص ماشین، متخصص شبکه های عصبی و متخصص رباتیک و بسیاری از زمینه های دیگر مشغول به کار شوند.
یک برنامه نویس هم می تواند در حوزه آموزش برنامه نویسی مشغول شود، هم می تواند به صورت تمام وقت با شرکت ها همکاری کند و هم امکان فعالیت به صورت فریلنسری را دارد که در تمامی موارد امکان کسب درآمد بالا برای وی وجود خواهد داشت.
آینده شغلی برنامه نویسی
عصر حاضر که به عصر تکنولوژی نیز معروف است، انقلابی عظیم در سال2030 میلادی در پیش دارد، انقلابی در هوش مصنوعی. هر کسب و کاری، با سرعت در حال اتوماتیک شدن و حذف واسطه های انسانی است؛ اما این واسطه ها، برنامه نویس نیستند. برنامه نویس ها در آینده نه تنها حذف نخواهند شد، بلکه با افزایش مشاغل متکی به برنامه نویسی، جایگاه بهتری خواهند یافت.
امروزه کشورهای توسعه یافته مثل کانادا، سوئد، آلمان و ایالات متحده، شرایطی بسیار عالی برای مهاجرت برنامه نویس ها در نظر گرفته اند که با مشغول شدن در این کشورها، پیشرفتی سریع در کنار درآمدهای دلاری در انتظارتان خواهد بود. این شغل در ایران نیز در حال گسترش بوده و امکان کار در شرکت های عظیم خودروسازی، فناوری و کامپیوتر، بیمارستان ها و خیلی از صنایع دیگر برای برنامه نویسان ایرانی وجود دارد.
درآمد برنامه نویسی در ایران
درآمد شغل برنامه نویسی وابسته به شهر محل فعالیت، میزان مهارت، سابقه و تعداد زبان های برنامه نویسی که به آن تسلط دارید، از 5 میلیون تا چند ده میلیون تومان در ماه متغیر است و نمی توان عدد مشخصی برای آن مشخص نمود. اما اگر در تهران مشغول به فعالیت باشید، حداقل 5 و حداکثر 15 میلیون تومان به عنوان یک کارمند درآمد خواهید داشت. البته این رقم برای برنامه نویسان تازه کار یا متوسط محاسبه شده است. برنامه نویسان ارشد، می توانند ماهانه تا 24 میلیون تومان نیز حقوق دریافت کنند.
در این بین، میانگین درآمد برنامه نویسان فریلنسر دقیقا مشخص نیست. اگر تازه کار هستید و کمتر از 2 سال سابقه دارید، انتظار درآمدی بیش از 7 میلیون تومان را نداشته باشید. اما برنامه نویسان فریلنسر با 10 سال سابقه، بابت هر پروژه بیش از 20 میلیون تومان نیز دریافت می کنند.
چگونه برنامه نویس شویم؟
همانطور که گفتیم، برای برنامه نویس شدن حتما به مدرک دانشگاهی نیاز ندارید و با آموزش های ویدئویی یا شرکت در دوره های برنامه نویسی نیز می توانید این مهارت را کسب کنید. اما برای اینکه به برنامه نویس موفقی تبدیل شوید و به سرعت پیشرفت کنید، لازم است تا کارهای زیر را انجام دهید:
- دلیل برنامه نویس شدن خود را به خوبی تحلیل کنید تا در مسیر دشوار آن خسته نشوید.
- زمینه فعالیت خود را مشخص کنید. زیرا زمینه فعالیت شما، مراحل بعدی این شغل را مشخص خواهد کرد.
- بر اساس زمینه فعالیت خود، زبان برنامه نویسی متناسب با آن را انتخاب کرده و به یادگیری آن بپردازید.
- تمرین کنید. مهم ترین عامل موفقیت در شغل برنامه نویسی، تمرین و تمرین و تمرین است. از برنامه های ساده در اینترنت تا برنامه های پیچیده تر، همه را بررسی و یک بار کدنویسی کنید.
- به عضویت انجمن های مختلف دربیایید و کدهای خود را در معرض نقد دیگران قرار دهید.
- مرتب رزومه بفرستید و از رد شدن رزومه خود، اصلا نترسید. بلکه دلیل رد شدن آن را بررسی کرده و به تقویت نقاط ضعف خود بپردازید.
- زبان انگلیسی را فراموش نکنید. مرتب مطالعه کنید و دانش فنی خود را به روز نگه دارید.
سخن پایانی
در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به بررسی شغل برنامه نویسی پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از چالش ها، مزایا و معایب و درآمد آن باخبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل برنامه نویسی هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.
برنامه نویسی از اون دسته شغل هاییه که برای درون گراها ساخته شده تا این دسته از افراد بتونن بدون اینکه نیاز باشه با افراد زیادی در ارتباط باشن مشغول کد نویسی بشن و درآمد قابل توجهی رو کسب کنن. احتمالا بخاطر همین موضوعه که دانشگاه کسب و کار برنامه نویسی رو پردرآمدترین شغل خانگی معرفی کرده.
ممنون از این مقاله کاربردی
آواز دهل از دور خوش است