درآمد پزشک عمومی در ایران
طبق آمار سال گذشته، تعداد پزشکان شاغل در ایران به 130 هزار نفر می رسد که در مقایسه با کشورهای همسایه، رقم بزرگی برای 80 میلیون ایرانی به شمار می رود. در حال حاضر بخش عمده ای از پزشکان عمومی در کنار شیفت های بیمارستانی و کلینیکی، به حرفه زیبایی پزشکی نیز ورود کرده و به کسب درآمد از طریق ارائه خدمات پوست و مو و تزریق ژل نیز می پردازند.
اما با این همه، فکر می کنید که میانگین درآمد پزشک عمومی در ایران در سال 1402 چقدر است؟
یک پزشک عمومی که در بخش دولتی مشغول به کار می باشد و درآمدش فقط از شیفتهای بیمارستانی تامین میگردد، حدود 15 میلیون تومان در ماه درآمد خواهد داشت. البته باید بدانید که این عدد به عوامل زیادی بستگی دارد، اما حداقل درآمد دولتی یک پزشک عمومی حدود 10 میلیون و حداکثر آن، 20 میلیون تومان در ماه می باشد.
عوامل موثر بر درآمد پزشک عمومی در ایران
یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده حقوق پزشک عمومی، شهر محل طبابت است. مثلا در شهرهای کوچک که زندگی مردم دشوارتر بوده و جزء مناطق کم امکانات محسوب می شوند، به حقوق پایه پزشک، مبلغی به عنوان سختی کار نیز افزوده خواهد شد. یک پزشک عمومی در یک شهر کوچک می تواند برای شیفت 6 ساعته در بیمارستان یا درمانگاه، تا 500.000 تومان نیز دریافت کند.
عامل مهم بعدی در تعیین درآمد پزشک عمومی، میزان تجربه و مهارت اوست. هرچه تجربه بیشتری داشته باشید و شناخته شده تر باشید، بیماران بیشتری به شما مراجعه کرده و درآمد بالاتری خواهید داشت. برخی از پزشکان فقط به شیفت های بیمارستانی بسنده می کنند؛ درحالیکه برخی دیگر مطب خصوصی دارند و بیماران زیادی را به شکل خصوصی نیز پذیرش می کنند. بنابراین بخش زیادی از درآمد این پزشکان از حق ویزیت خصوصی آنهاست. حق ویزیت خصوصی پزشک عمومی در سال 1402 به 90.000 تومان رسیده که مبلغ کمی نیست. بنابراین با فرض معاینه روزانه 10 بیمار در مطب، پزشک عمومی میتواند در هر روز 900.0000 تومان درآمد از بخش خصوصی داشته باشد.
عامل بسیار مهم دیگری که درآمد پزشکان را تا حد زیادی افزایش می دهد، اما ممکن است به آن توجه نشود، تعامل و همکاری با سایر پزشکان است. پزشکان متخصص در صورت مشاهده علائم نامربوط به تخصص خود، بیماران را به یک پزشک عمومی معتمد ارجاع می دهند. درنهایت، میزان درآمد پزشک عمومی وابسته به تعداد شیفت های کاری و ساعات کاری متغیر است. پزشکان عمومی با عهده دار شدن شیفت اضافه و یا ساعات کاری دیروقت، می توانند از اضافه حقوق نیز بهره مند شوند.
درآمد پزشک عمومی در خارج از ایران
بیشترین درآمد پزشک عمومی در جهان، مربوط به کشورهای کانادا، آمریکا، استرالیا، آلمان، هلند، سوئیس، اتریش، ایرلند، بلژیک و لوکزامبورگ است که هم به جدیدترین تجهیزات پزشکی و سلامت مجهز هستند و هم به دلیل سطح رفاه بالاتر، امکان پرداخت حقوق های بالا به جامعه پزشکی را دارا می باشند. در ادامه، به درآمد پزشکان عمومی در برخی از این کشورها خواهیم پرداخت.
درآمد پزشک عمومی در آمریکا
ایالات متحده آمریکا به جدیدترین تکنولوژی و به روز ترین آزمایشگاه ها مجهز بوده و توان پرداخت درآمد بالا به پزشکان را دارد. میانگین درآمد پزشک عمومی در آمریکا 16000 دلار در ماه است. البته در صورت داشتن سابقه کار طولانی مدت می توان به درآمد 26000 دلار در ماه نیز دست یافت.
درآمد پزشک عمومی در کانادا
کانادا پیشرفته ترین سیستم درمانی در جهان را داراست و بهترین خدمات حوزه درمان را با کمترین هزینه ارائه می دهد. بالاترین درآمد پزشک عمومی در جهان، 19.000 دلار بوده و مربوط به پزشکان شاغل در این کشور است. البته میانگین درآمد پزشکان عمومی در کانادا 16000 دلار در ماه می باشد.
درآمد پزشک عمومی در سوئیس
سوئیس پیشرفته ترین و شادترین کشور جهان است که مردم آن بیشترین میزان تعادل بین درآمد و مخارج را دارند. میانگین حقوق پزشک عمومی در سوئیس 24.300 فرانک است. این رقم از 8.900 فرانک شروع شده و حداکثر به 41.000 فرانک در ماه می رسد.
درآمد پزشک عمومی در آلمان
تحصیل در آلمان ارزان تر از سایر کشورهای اروپایی بوده و رشته های زیادی را در سطح بین الملل برگزار می کند. به همین دلیل مهاجرپذیرترین کشور اروپا نام دارد. رشته های درمانی و پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بنابراین بهترین مقصد برای دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته هاست. میانگین درآمد پزشک عمومی در آلمان حدود 9.000 یورو در ماه بوده که کف آن از 3.200 یورو آغاز می شود.
درآمد پزشک عمومی در استرالیا
استرالیا مقصدی عالی برای ادامه تحصیل در رشته های پزشکی و دریافت فلوشیپ است. میانگین درآمد پزشکان عمومی در این کشور 15.500 دلار در ماه است که از 11.000 دلار آغاز می شود.
تحصیل در رشته پزشکی عمومی
تحصیل در پزشکی عمومی از طریق قبولی در کنکور تجربی امکان پذیر است. دیپلمه های علوم تجربی می توانند در این کنکور شرکت کنند و در صورت کسب رتبه بسیار بالا، وارد دانشگاه های معتبر پزشکی شوند.
مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی، 7 تا 8 سال است که 4 دوره آموزشی را شامل می شود. برخلاف خیلی از رشته های دیگر، تحصیل در رشته پزشکی، بدون وقفه بوده و تا دکترا ادامه دارد؛ به این معنا که در صورت ترک تحصیل در میانه راه، لیسانس یا فوق لیسانس دریافت نخواهید کرد.
دوره های آموزشی رشته پزشکی عبارتند از :
- علوم پایه
- فیزیوپاتولوژی
- کارآموزی بالینی
- کارورزی بالینی
دوره های علوم پایه و فیزیوپاتولوژی 97 واحد درسی را شامل شده که 5 سال به طول می انجامد. در این دو دوره، فیزیولوژی بدن از قبیل پزشکی داخلی، جراحی، زنان و اطفال آموزش داده می شود. همچنین دانشجویان با نحوه برخورد با بیمار و چگونگی شرح حال نویسی آشنا می گردند.
کارآموزی بالینی نیز متشکل از 64 واحد عملی است. دانشجویان در این دوره باید آموخته های تئوری خود را به مرحله اجرا بگذارند و زیر نظر اساتید خود در بیمارستان ها به طبابت بپردازند. و در نهایت، کارورزی بالینی یا انترنی، آخرین دوره تحصیل در پزشکی است. پس از گذشت 18 ماه به عنوان انترن، شماره نظام پزشکی دریافت کرده و به عنوان پزشک عمومی مشغول به کار خواهید شد.
سخن پایانی
در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به شرح عوامل موثر بر درآمد پزشکان عمومی پرداختیم، تا اگر به قصد ورود به این حوزه را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه این شغل با خبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل پزشکی عمومی هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.
چه عجب… یه نفرم دیدیم که در مورد درآمد پزشک راستشو بگه… بله، دقیقا درست میگید… من به عنوان یه پزشک عمومی شهادت میدم امکان ندارد درآمد پزشک عمومی بیش از ۲۰ میلیون در ماه باشه… برید از پزشکای فامیل بپرسید.
واقعا درسته من فکر میکردم به چهل پنجاه میلیون هم برسه
عجب! البته فقط درآمدش از بیمارستان ۲۰ تومنه بعداز ظهر و ارجاع بیمار به مطب جهت ویزیت هم بماند! بیمارستان فقط ابزار تجربه اندوزی تازه پزشکان و بی تجربه ها و دیده شدن و بنگاه واسطه گری برای پزشکای با تجربه بومیه! کارهای زیرپوستی و روپوستی هم بماند! ساخت و ساز و سرمایه گذاری و دلالی حاصل از درآمد هم بماند!
یه زمانی ما رو گفتند معدلتون بهتره باید برید ریاضی مهندس بشید! بعدی ها که کمتر بودند فرستادند تجربی! حالا بنده یه مهندس نرم افزار فوق لیسانس کارمند بدبخت ثبت با ۱۰ تومن حقوق با اون پزشکای خوشبخت اصلا قابل قیاس نیستم ! نه کپی رایت داریم و مایکروسافت که کدنویسی به صرفه باشه برامون نه حقوق درستی که ماهم سرمایه گذاری تجاری داشته باشیم!
احسنت. واقعیت همینه
واقعا درسه👌
متاسفانه بیشتر پزشکان وجدان ندارن و بیشتر به جیبشون فکر میکنند اینا انسانیت ندارن پزشکان در بیمارستانها به بیماران رسیدگی نمیکنند از جمله طب اورژانس و کادر درمان بایدکارتون بیفته به اورژانس تا با چشمان خودتون ببینید پزشک طب اورژانس چقدر ظلم میکند به مریض ها
شمایی که احساس میکنید پزشکان وجدان ندارن، به اداره ها مراجعه کردین؟ مغازه ها چی؟ مکانیکی؟ آرایشگاه؟ با مبلغ کمی که پزشک میگیره، چرا باید خدمات و انتظارات بیش از حد شما رو ارائه بده؟ وقتی پزشک در جامعه ای زندگی میکنه که با حقوق پایین و عدم امنیت جانی و فشار بی رحمانه مردم و دولت روبرو هستش، همین سطح خدمات هم زیاد هستش. پزشک، دبیر و نظامی، باید انقدر درآمدش زیاد باشه و بی نیاز باشه، که با فراغ بال و آرامش و بدون دغدغه از خودگذشتگی انجام بده.
درخواست و انتظار شما ناعادلانه، بی خردانه و نادرست هستش.
تعجب میکنم از افکار انسانهای تنگ نظر. به جای اینکه در مورد کم بودن درآمدشون اعتراض کنند به درآمد پزشکی اعتراض میکنن که فکر میکنن درآمد خوبی داره. کی از دست این تنگ نظری ها خلاص میشیم خدا عالمه
تو این 10 ساله بیشترین ظلم به پزشکان عمومی شده با کمترین میزان افزایش حقوق. بطوری که نگهبان شرکت 10 میلیون حقوق داره و پزشک عمومی هم همین حد حقوق میگیره با کلی مسئولیتی که گردنشه و ما ملت همیشه در صحنه کاغذ به دست دنبال شکایت و کسب درآمد از بیمه هستیم والا 😁
والا سعید جان من خودم پرستارم و مهندس مکانیک هستم انصافا پزشکی با احتساب نزدیک ده سال درصد با سربازی خیلی اذیته اسمشون هم بیچاره ها بد در رفته زیاد میگیرن الان یک پرستار تازه کار 15 میگیره نزدیک یک پزشک عمومی اونم خیلی راحت تر و بازار کار چند برابر به نظر من که هم کار دولتی هم ازاد و هم پرستاری رو امتحان کردم بچسبین کار ازاد. دولتی زمانی رو بورس بود البته قبول دارم بعضی مشاغل آزاد مثل تاکسی و … درامد زیاد ندارن ولی اگه سرمایه اولیه خوب یا مهارت خوب داشته باشین خیلی بهتر از دولتیه
من مهندسی مکانیک دانشگاه فردوسی قبول شدم به نظرتون بازار کار خوبی داره؟
بعد میگن چرا از ایران فرار میکنید، چون با یه عمر درس خوندن درآمدمون از یه بقالی کمتره به عنوان پزشک
اما چیزی که دل آدم رو میشکنه این نیست
نظرات ملت رو که میخونی دلت میشکنه درباره پزشک ها
با ۴ هزار تومن ویزیت سال ۱۴۰۱ دارن میان بیمارستان عمومی
۱۰۰ هزار تومن پول یه برگر میدن
لیاقت این مردم فقط همون پزشک های پاکستانی قدیمه
به امید اینکه همه پزشکها بتونن برن، این مردم بمونن و همون پاکستانی و هندیا و پزشکهای وارداتی
همه طی این ده سال اخیر هدفشون نابودی پزشک ها بوده و طی این ده سال حقوق عالم و آدم اضافه شده کمترین افزايش یا عدم افزايش فقط برای پزشک ها بوده
اما هیشکی جوابگو نیست، فقط موقع فرار از ایران همه میشن عاشق پزشک و پزشک دوست! و گلگی میکنن چرا میخواید از این خراب شده فرار کنید
در ایران فعلی، ،بهترین پیشه، کار دولتی هست. استخدام، حقوق مکفی و درآمد ثابتی که بیشتر از هر جای دیگه است. حالا چه طرف پزشک باشه چه آبدارچی
عالی بود
خیلی از پزشکان با انگیزه مادی این رشته را انتخاب می کنند به همین دلیل همیشه از درآمدشان می نالند.
بنظرم هر پزشکی سطح سواد بالایی داشته باشه و مدرک ناپلئونی نگرفته باشه، بخاطر حقوق کم و…. از ایران مهاجرت میکنه
مزایای پزشکان جراح و متخصص در ایران خیلی بالا هست مثلا دوستان پزشکی دارم که الان به کانادا مهاجرت کردند و میگویند درآمدشان در ایران خیلی بیشتر از کانادا بود.
اتفاقا تنها شغلی که هم برای رسیدن به آن باید زیاد تلاش کرد و هم درخدمت رسانی کار بزرگی صورت می گیرد (درمان بیماران) شغل و حرفه پزشکی است .
من که باور نمیکنم حقوق یه پزشک انقد پایین باشه، ما که این هفته یه عمل جراحی داشتیم، آقای دکتر فقط هفتاد تومن زیر میزی گرفت که عمل رو انجام بده تازه اون روز پونزه تا عمل داشت با یه حساب سر انگشتی درآمد یک روزش از یه میلیارد گذشت. اون پزشک عمومی بیچاره کجا این زیر میزی بگیره؟ کجا؟
بدون زیر میزی و خلاف این رقم ها رو می گن. چیزی که جالبه اینه که پزشکی شغلی هست که بیشتر به خاطر درآمدش دهن پر کن شده ولی با این حال پزشک ها نسبت به خیلی های دیگه بیشتر از درآمدشون شاکی هستند
درآمد پزشک جراح متخصص بالاست ولی اینجا راجب پزشک عمومی صحبت شده که درآمد بالایی ندارند.
من رتبه هفتاد و پنج کنکور سراسری دهه ۸۰ منطقه یک بودم، دانشگاه تهران مدرک عمومی گرفتم، اگرساپورت و پشتیبانی مناسبی داشتم شاید میتونستم تخصص قبول بشم، اماچون باید کار میکردم و نیازمند درآمدبودم اجبارا بیخیالش شدم.
نکته یامشکل اول اینه که برای قبولی تخصص، همزمان با کارکردن محاله شما رشته خوبی قبول بشی چیزی که خیلی آزار دهنده است، پزشک عمومی بعداز ۱۲ سال مدرسه، هشت سال باید درس بخونه، یعنی۲۰سال، اما متخصص ۲۳ و بعضی رشته ها ۲۴سال وبخاطر این ۴سال واقعا اختلاف دیدگاه جامعه و اختلاف سطح درآمد خیلی خیلی زیاد هست. یک پزشک عمومی شاغل در بخش دولتی با ۱۵-۱۰ سال سابقه حداکثر دریافتی ۱۴ تا ۱۵ تومان دارد، درحالیکه این درآمد یکساعت یک متخصص میتواند باشد.
منم دوستانی داشتم که شرایط شما را داشتند یکی از دوستان بنده دهه هفتاد رتبه دو رقمی آورد و پزشکی عمومی تهران خواند ولی درآمد چندانی ندارد و بخاطر ازدواج زود به هنگام و عدم حمایت نتوانست تخصص قبول شود و الان بیشتر درآمدش در لیفت و بوتاکس صورت هست. درآمد یک دندانپزشک متخصص از یک پزشک عمومی بیشتر هست حتی داروسازی هم درآمد خیلی خوبی دارد و حرفه راحت تری هم هست.
قابل توجه دانشجویان پزشکی الان هزینه اصلاح سر در آرایشگاه مردانه شهرستان ۹۰ هزار تومانه درست اندازه ویزیت پزشک عمومی البته با مراجعه مشتری بیشتر
پس بیخیال پزشکی بشید
خیلی از پزشکان عمومی و دندانپزشکان عمومی به سمت لیفت و بوتاکس روی آوردند و درآمد خوبی هم دارند هرچند برخی آرایشگران هم به این کار دست میزنند و آنان هم از این راه درآمد خوبی دارند. درآمد دکتر داروساز هم خوب هست و شغل راحت تری هم دارند هرچند درس های رشته داروسازی بسیار سنگین تر از پزشکی و دندانپزشکی هست. شغل وکالت هم درآمد خوبی داره کلا سه شغل وکالت و قضاوت و سردفتری درآمد خوبی دارند. مهندسی و آی تی هم درآمد خوبی دارند. خارج از این هم در مشاغل دیگر مثل خوانندگی و آهنگ سازی و بازیگری و کارگردانی و حتی ورزش حرفه ای مثل فوتبال و والیبال و بسکتبال و تنیس هم افراد میتوانند به درآمدی برسند که حتی پزشک جراح فوق متخصص هیچ وقت شاید خوابش را هم نبیند که به چنین درآمدی برسد پس همه چیز به درس نیست. ولی خوب چند درصد خوانندگان و بازیگران و ورزشکاران به چنین جایگاهی میرسند تعدادشان چیزی بین 100 تا 1000 هست.
کشور به همه ما پزشکا بدهکاره
درآمد همون عمومی هم اگر با احتساب سختی هاش باشه زیر هفتاد تومن ظلمه
مدرسه که درس خوندن حساب نمیشه، تو دوران کنکور با هزاران هزار بد بختی و افسردگی و از دست دادن دوستان و قیافه و روان و کلا خراب شدن زندگی
بعد هم که هر رشته ای شما بگین ده برابرش تو پزشکی باید بخونی
اخر هم درامدی که بهت میدن با اونی که بیرون
با نیسان میاد سبزی میفروشه هم برابر نباشه
با اون بی هنری که نهایت تلاشش دو سال بوده
و این کشور اصلا لیاقت نخبه های این مملکتو برای درمانشون ندارند
آقا جان پزشک عمومی که بیمارستان هست هر ماه دولت بهش ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان حقوق میده
پزشک عمومی ۵۱ ساله هستم. اگر جوان تر بودم یک ثانیه هم ایران نمی ماندم. غافلید چه بلایی دارید سر پزشکان عمومی می آورید؟! اینطوری که دیگه هیچ پزشکی ایران باقی نمی مونه! شان و منزلت و منابع درامدآنها را نابود کرده اید. من خودم به شخصه بسیاری پزشکان جوان را دیده ام کتاب به دست مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند! مابقی هم در می روند کشورهای عربی. تعدادی هم دارند کار می کنند پزشکی نمی کنند! ژل و بوتاکس و فیلر و … که هیچ گارانتی ندارد. سال ۹۵ با پول هر دو برج دستمزدم می توانستم یک ۲۰۷ صفر بخرم. الان یک سکه طلا هم نمی توانم بخرم !!!
بنده دکترای رشته مکانیک هستم. بجز دوازده سال تا دیپلم یازده سال هم در دانشگاه درس خواندم. با حدود بیست سال سابقه کار در رشته تخصصی خودم. در یک نهاد معتبر دولتی هم کار میکنم. فکر میکنید چقدر حقوق میگیرم؟
والله اگر بیش از ۱۵ میلیون به من بدهند حرامم باشد.
در این مملکت فقط دلال پول درمیاورد و بس.
سلام اتفاقا پزشکی در ایران بهشت پزشکان متخصص چون پایه حقوق متخصص در بیمارستان دولتی طبق آمارخودشان ۵۶ تا ۶۵ میلیونه. البته در بیمارستانهای خصوصی هم که سقف نداره ولی پایش ۱۵0 میلیون ماهانه است و متاسفانه وقتی هم واسه بیمار نمیگذارند و در خیلی مواقع بعد از جراحی حال عمومی بیمارم بدترمیشه و جوابگو هم نیستن و حتی درصورت فوت حمایت قضایی هم دارند چون از مریض هم قبل عمل امضا میگیرند که در صورت فوت حمایت قضایی هم داشته باشند و هنوز میگویند کم است و همیشه هم مینالند. درسال ۱۴٠۲ هم باز ۲٠٪ به تعرفه هاشون اضافه کردند، که این باعث ورشکستگی بیمه ها شدکه باعث شد از قشرهای دیگه مثل پزشکان عمومی و پرستاران و بهیاران و مشاغلی دیگه بگیرند و بدهند به دکترا ولی صدای بیمه ها در نمیاد چرا چون متاسفانه تصمیم گیری و مراکزتصمیم گیری در وزارت بهداشت و مجلس و تصویب لوایح اکثرا پزشک هستند که ذینفع هستند و یک مافیا درست کردند که باعث شده بخشهای دیگر ورشکسته بشن و تا حرفی هم میزنند، زودحمله میکنند و جوسازی خلاصه وضعیت عرصه پزشکی درحال حاضر فقط کاسبی ازجیب مردم کم درآمده
من پزشک عمومی با ۱۷ سال سابقه کار دولتی ماهی ۱۵ تومن دریافتی. دوست کارمند بانکی دارم که متوسط ۷۰ میلیون دریافتی داره. الان با خودم میگم چرا دنبال پزشکی رفتم کاش کارمند بانک بودم. ویلا زمین خونه. چیزهایی که من آرزومه همه رو به راحتی دارن و بازم درحال خریدن هستن
میگین نهایت حقوق ۲۰ میلیون تومن! درسته ولی….
این برای یک شیفت نهایتاً ۶ ساعته در مراکز دولتیه. شیفت های بعدی در مراکز خصوصی رو هم اضافه کنین یا اونایی که مطب دارن!!
ضمناً متخصص ها خیلی خیلی بیشتر در میارن.
پزشکان عزیز! اینجوریا هم که ناله می کنید نیست! اگه بود که این همه خودتونو اذیت نمی کردین برای قبولی در سه رشته پزشکی، دندان و دارو!!!
#شفافیت