درآمد دامپزشکی | بررسی بازار کار، مزایا و معایب شغل دامپزشکی

دامپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که طرفداران بسیاری دارد. در واقع داوطلبان گروه تجربی پس از رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، برای پذیرفته شدن در رشته دامپزشکی تلاش می کنند. اما درآمد دامپزشکی چقدر است؟ چه مزایایی دارد؟ و آیا تلاش برای ورود به دانشگاه برای این رشته، به درآمد شغل دامپزشکی می ارزد؟

دامپزشکی چیست و به چه کسی دامپزشک می گویند؟

دامپزشکی علمی است که به شناخت بیماری های حیوانات و پیشگیری و درمان آن ها می پردازد. شغل دامپزشکی با تمرکز بر بیماری های مشترک بین انسان و حیوان و همچنین بررسی غذاهای گوشتی یا لبنی انسان، حتی در بهبود وضعیت سلامتی انسان ها نیز تاثیرگذار بوده و به همین دلیل، از اهمیت بالایی برخوردار است.

دامپزشک کسی است که حیوانات را معاینه کرده و پس از تشخیص بیماری، با تجویز دارو و مشاوره غذایی، برای بهبود حال جسمی آن ها تلاش می کند. از مهم ترین وظایف دامپزشک می توان به واکسیناسیون حیوانات برای پیشگیری از گسترش بیماری، درمان شکستگی، جراحی، شستشو و مداوای زخم، بررسی روش های نگهداری از حیوانات و ارائه پیشنهادهای لازم به صاحب دام یا حیوانات خانگی با هدف بهبود وضعیت جسمی و روحی آن ها اشاره کرد.

درآمد دامپزشکی در ایران

درآمد شغل دامپزشکی در ایران به شهر و محل فعالیت، میزان تجربه و سابقه کار و میزان تحصیلات دامپزشک بستگی دارد. برای مثال میزان حقوق دامپزشکان دولتی با دامپزشکان بخش خصوصی بسیار متفاوت است. همچنین در صورت داشتن فوق تخصص، درآمد بالاتری از یک دامپزشک عمومی خواهید داشت. اگرچه هیچ آماری مبنی بر درآمد دامپزشکی در ایران به صورت رسمی منتشر نشده است، اما به طور کلی دامپزشکانی که در کلینیک حیوانات خانگی مشغول هستند، دارای درآمدی بالاتر از دامپزشکان روستاها که در حوزه درمان دام فعالیت می کنند، می باشند.

متوسط درآمد دامپزشکان در ایران بسیار متغیر بوده و بین 15 تا 20 میلیون تومان در ماه است. البته مسئولین فنی کشتارگاه ها تا 25 میلیون تومان و صاحبان کلینیک بیش از 35 میلیون تومان در ماه نیز درآمد دارند؛ در حالیکه درآمد دامپزشکانی که در روستاها فعالیت می کنند، گاهی به بیش از 10 میلیون تومان نخواهد رسید.

درآمد دامپزشکی در ترکیه

برای فعالیت در شغل دامپزشکی در ترکیه باید مدارک تحصیلی خود را معادل سازی کرده و از یک کارفرمای ترک، پیشنهاد کاری دریافت کنید. البته لازم است بدانید که دامپزشکی در ترکیه یکی از مشاغل ممنوع برای شهروندان غیرترک است. بنابراین پیش از اشتغال، حتما باید پاسپورت ترکیه داشته باشید و شهروند ترک محسوب شوید. پس از این اقدام، باید در آزمون تعیین سطح شرکت کنید تا حوزه فعالیتتان بر اساس میزان اطلاعات و مهارت هایی که دارید، مشخص شود.

متوسط درآمد دامپزشکی در ترکیه 9220 لیر در ماه است که با نرخ امروز، معادل 17.700.000 تومان در ماه خواهد بود. این رقم که برای دامپزشکان تازه کار از 4330 لیر در ماه شروع می شود، بر اساس میزان تحصیلات و سابقه کاری، حداکثر به 14.600 لیر در ماه نیز می رسد.

درآمد دامپزشکی در کانادا

یکی از بهترین کشورها برای مهاجرت دامپزشکان کانادا می باشد. چرا که کاناد امکان فعالیت در بیمارستان ها و کلینیک های خصوصی را برای دامپزشکان مهاجر فراهم می کند. اگر بین 5 تا 10 سال سابقه کاری داشته باشید، دو برابر یک دامپزشک تازه کار با کمتر از 2 سال سابقه درآمد خواهید داشت. همچنین درآمد یک دامپزشک که در ایالت آلبرتا فعالیت می کند، 8.000 دلار کانادا است؛ در حالی که دامپزشکی که در ایالت نووا اسکاشیا مشغول به طبابت حیوانات است، فقط 6.100 دلار در ماه به دست می آورد.

درآمد ماهیانه شغل دامپزشکی در کانادا به طور متوسط 11.500 دلار است که بر اساس سابقه کاری، تحصیلات، جنسیت و ایالت محل اشتغال از 5.700 دلار شروع شده و حداکثر تا 17.000 دلار در ماه افزایش خواهد یافت.

شغل دامپزشکی

مزایا شغل دامپزشکی

دامپزشکی یکی از شاخه های علم پزشکی است که از اهمیت بسیار بالایی در جهان برخوردار است. در سال های اخیر با توجه به اهمیت جهانی تامین غذا و دارو، شرایط استخدام دامپزشکان در جهان بهبود پیدا کرده و در صورت مهاجرت به کانادا، استرالیا و نیوزلند، از مزایای ویژه ای بهره مند خواهند بود. در ایران نیز رواج نگهداری از حیوانات خانگی مانند گربه و سگ باعث افزایش فرصت های شغلی برای دامپزشکان شده است.

خوشبختانه میزان نارضایتی و آمار شکایت مشتریان از دامپزشکان، بسیار کمتر از پزشکان بوده و همین موضوع، باعث لذت بردن بیشتر از کار با حیوانات برای دامپزشکان می گردد. همچنین دامپزشکان می توانند تمام ساعات کاری خود را به صورت خصوصی فعالیت کرده و درآمد بسیار بالایی  کسب کنند.

معایب و خطرات شغل دامپزشکی

شغل دامپزشکی جزء مشاغل خیلی سخت محسوب شده و بسیار فرسایشی و خسته کننده است. تصور کنید که مجبور به حضور مداوم در کشتارگاه های دام و طیور باشید؛ یا ناچار به کشتن حیوانی باشید که بیماری لاعلاج و بسیار آزاردهنده ای دارد. افراد بسیاری تحمل این موارد را نداشته و پس از مدتی، دچار فرسودگی روحی می شوند. علاوه بر این، رفت و آمد در مسیرهای صعب العبور و جاده های ناهموار روستایی برای معاینه و درمان دام، باعث فرسودگی جسمی دامپزشکان می شود.

یکی دیگر از معایب شغل دامپزشکی، نداشتن طرح اجباری و لزوم گذراندن دوره سربازی است. همچنین درآمد دامپزشکی نسبت به پزشکی و دندانپزشکی بسیار کمتر است، در حالیکه دامپزشکی شغلی به مراتب دشوارتر از شغل پزشکی است.

بازار کار دامپزشکی در ایران

اگرچه زمینه های شغل دامپزشکی در بخش دولتی بسیار محدود بوده و در حال اشباع شدن است، اما دامپزشکان در ایران می توانند در سازمان های دولتی مانند وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، دانشگاه های علوم پزشکی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و موسسه های واکسن سازی مانند موسسه رازی و انستیتو پاستور استخدام شده و از درآمدی مشخص و ثابت بهره مند شوند.

اگر به دامپزشکی علاقمند هستید و قصد کسب درآمد دامپزشکی را دارید، می توانید به عنوان مسئول بهداشت باغ وحش، مسئول فنی مراکز پرورش اسب، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم، مسئول فنی کارخانجات تولید دارو، مسئول مراقبت از سگ های نظامی در ارتش، مسئول فنی کارخانجات مواد شیمیایی و بسیاری از زمینه های دیگر به فعالیت بپردازید.

چگونه دامپزشک شویم؟

در زمان های گذشته دامپزشکان به صورت تجربی آموزش دیده و به درمان دام در روستاها می پرداختند. اما امروزه به دلیل نیاز به تجویز دارو برای حیوانات، اگر بخواهید به عنوان دامپزشک فعالیت کنید، حتما باید در کنکور تجربی شرکت کرده و در صورت کسب رتبه لازم، به تحصیل در رشته دکترای حرفه ای دامپزشکی در دانشگاه مشغول شوید. در حال حاضر امکان تحصیل در این رشته در 12 دانشگاه دولتی و 11 دانشگاه آزاد در کشور وجود دارد.

رشته دامپزشکی زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تدریس نمی شود و به همین دلیل مجبور به گذراندن طرح اجباری نیستید. دوره آموزشی شما شامل 6 سال تحصیل در دانشگاه در دو مرحله علوم پایه و علوم درمانگاهی شده و پس از آن، 1 سال کارآموز خواهید بود. پس از این مدت، باید بین 2 تا 5 سال به عنوان دستیار فعالیت کنید تا بتوانید مجوز دامپزشکی خود را دریافت نمایید.

دامپزشک زن

سخن پایانی

در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به بررسی درآمد شغل دامپزشکی پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه آن باخبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.

نوشته قبلی
نوشته بعدی

دیدگاه‌

M

بعد از اون ۶ سال تازه دکترای عمومی رو میگیریم درسته…..؟ و برای تخصص چقدر باید بخونیم و رشته های تخصصی دامپزشکی چیه….؟
خیلی ممنون از مطالب مفیدتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *