معرفی شغل گاوداری | درآمد، مزایا و معایب، شرایط کامل راه اندازی

اگرچه شغل گاوداری یکی از مهم ترین مشاغل روستاییان و عشایر در گذشته بوده است، اما امروزه افراد بسیاری در شهرهای بزرگ نیز از این راه درآمد کسب می کنند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید به طور کلی پرورش حیوانات اهلی از خوش درآمدترین مشاغل محسوب می شود. به همین دلیل در این مطلب حرفه پرورش گاو را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهیم.

گاوداری چیست؟

گاوداری در لغت به معنای نگه داشتن، مراقبت کردن و فربه کردن گاو است. همچنین به مکانی گفته می شود که در آن گاو نگهداری می کنند. شغل گاوداری نیز به پرورش گاو و گوساله می گویند که سابقه ای طولانی در تاریخ دارد. چرا که گوشت و شیر حیواناتی مانند گاو و گوسفند، منبع تغذیه مهمی برای انسان به شمار می رود. علاوه بر این، دیگر اجزای بدن حیوانات اهلی مانند پوست و چرم آن ها کاربردهای گسترده ای در صنعت داشته است.

درآمد گاوداری چقدر است؟

اگر قصد تاسیس گاوداری و پرورش گوساله را دارید، باید بدانید که این حرفه جزء مشاغل سخت به شمار می رود. گاودار کسی است که نقش مهمی در پرورش و نگهداری از گاو و گوساله بر عهده دارد و از این نظر، مسئولیت سنگینی به عهده اوست. اما از طرفی درآمد مطلوب این شغل، دشواری آن را جبران می کند. البته درآمد گاوداری به موارد مختلفی بستگی دارد و عواملی مانند منطقه جغرافیایی، وسعت منطقه و تعداد گاوها، نوع گاوها (شیری یا گوشتی)، تعداد کارگران و میزان فعالیت آن بستگی دارد. اما سعی می کنیم با یک مثال، درآمد این حرفه را محاسبه کنیم.

یک گاوداری شیری با 100 گاو را تصور کنید. خوراک روزانه هر گاو به طور متوسط 25 کیلوگرم علوفه است. با فرض اینکه هر کیلو یونجه 6.000 تومان قیمت داشته باشد، هزینه خوراک این تعداد گاو در یک ماه معادل 450 میلیون تومان و هزینه دو کارگر و سایر مخارج اضافی در طول ماه حداقل 50 میلیون تومان خواهد بود. از طرفی هر گاو روزانه تقریبا 30 لیتر شیر تولید می کند. با فرض اینکه هر لیتر شیر خام 15.000 تومان قیمت داشته باشد، درآمد ماهانه این گاوداری 1 میلیارد و 350 میلیون تومان خواهد شد و سود خالص آن منهای مخارج، چیزی حدود 850 میلیون تومان در ماه خواهد بود.

محاسن و معایب گاوداری

مهم ترین مزیت شغل گاوداری درآمد بالای آن است؛ البته در صورتی که مداوم کار کرده و محصولات باکیفیتی تولید کنید! اگر قصد دارید سریع تر به درآمد بالا برسید، می توانید قطعه زمینی را به کشت و تولید علوفه اختصاص دهید. زیرا در این صورت، هزینه خوراک دام تا حد زیادی کاهش می یابد. دیگر مزیت این حرفه، قابلیت نقدینگی سریع آن است. اگر به هر دلیلی پس از تاسیس گاوداری به نتیجه مطلوب نرسیدید، می توانید به سرعت آن را به همراه دام و همه تجهیزات فروخته و سرمایه خود را با کمترین میزان ضرر بازگردانید. ارتباط با حیوانات اهلی و حضور در طبیعت را نیز می توان یکی دیگر از محاسن حرفه گاوداری به شمار آورد.

اما این شغل فاقد عیب هم نیست. نیاز به فعالیت هرروزه و نداشتن تعطیلات، می تواند به مرور زمان خسته کننده شود و روحیه تان را تضعیف کند. همچنین مدیریت یک گاوداری نیازمند دانش تخصصی درباره رفتار این حیوان و صرف انرژی و مسئولیت پذیری بالا است. یکی دیگر از معایب این حرفه، نیاز به سرمایه اولیه و کلان آن است. اگرچه امکان دریافت وام و تسهیلات نیز وجود دارد، اما این مبالغ به تنهایی برای تاسیس گاوداری کافی نیست. وجود بیماری های شایع دامی، کاهش بازدهی در فصول گرم سال و احتمال بالای ورشکستگی نیز از دیگر معایب شغل گاوداری است.

گاوداری گوشتی بهتر است یا شیری؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به مقایسه این دو نوع گاوداری بپردازیم. گاوداری گوشتی به زمین بسیار وسیع و تجهیزات شیردوشی نیاز ندارد. نگهداری از این گاوها نیز ساده تر است؛ زیرا در برابر بیماری و تغییرات آب‌وهوا مقاوم هستند و نظافت ساده تری دارند. جیره غذایی ارزان تر، نیاز به نیروی کار کمتر و فرآیند کوتاه مدت پرواربندی نیز از دیگر مزایای گاوداری گوشتی است. با این حال درآمد حاصل از آن نیز کمتر است.

از طرفی گاوداری شیری به تجهیزات اختصاصی تر و محیط وسیع تری نیاز دارد. زیرا برای تولید شیر بیشتر و بهتر، باید از گاوهای شیرده در فضاهای اختصاصی (مانند جایگاه فری استایل) نگهداری کرد. همچنین سالانه حدود 25% از این گاوها پیر شده و باید با گاوهای جوان تر جایگزین شوند. با این حال، سود گاوداری شیری در درازمدت مطمئن تر است و به دلیل عدم نیاز به جایگزینی کلی گله، احتمال ورشکستگی پایین تری دارد.

گاوداری شیری

هزینه راه اندازی گاوداری

پیش از ورود به شغل گاوداری باید از هزینه های آن اطلاع داشته باشید. به طور کلی هزینه تاسیس گاوداری شیری از گاوداری گوشتی بیشتر است؛ با این حال همه هزینه ها در دو بخش ثابت و جاری بررسی خواهند شد. هزینه های مربوط به زمین، ساختمان، ماشین آلات، تجهیزات، جایگاه اختصاصی و اخذ پروانه بهره برداری، جزء هزینه های ثابت قرار می گیرند که به سرمایه ای کلان نیاز دارد. هزینه های جاری نیز شامل خرید گوساله، علوفه، واکسن و دارو، حقوق کارکنان و هزینه های جاری ساختمان و تعمیرات خواهد شد که می تواند با تسهیلات دولتی تامین شود.

به طور کلی احداث یک واحد گاوداری شیری به متراژ 7.000 متر مربع و با 100 راس گاو، حدودا 20 میلیارد تومان هزینه خواهد داشت. در حالی که راه اندازی یک واحد گاوداری گوشتی با 2.000 متر مربع مساحت و 100 راس گاو، به حدود 7 میلیارد تومان سرمایه اولیه نیاز دارد.

شرایط زمین برای احداث گاوداری

زمین مناسب برای تاسیس گاوداری باید از نظر شرایط محیطی مانند تهویه هوا، دما، تابش نور خورشید و دسترسی به آب تمیز و کافی، مطلوب باشد. چنین زمینی باید از طریق مسیرهای حمل و نقل مناسب، با دیگر مناطق ارتباط داشته باشد و رفت‌وآمد به آن دشوار نباشد.

طبق قانون، برای اخذ مجوز گاوداری باید زمینی را انتخاب کنید که از مناطق مسکونی، مناطق طبیعی مانند جنگل و دریا و مکان هایی با کاربری های مشابه (مثل سایر گاوداری ها)، فاصله داشته باشد. بعلاوه باید در مسیل های شناخته شده قرار نگرفته و در نقطه ای باشد که جهت وزش باد از سمت مناطق مسکونی به سمت گاوداری باشد. هنگام احداث گاوداری، زمینی را انتخاب کنید که متراژ آن با تعداد و نوع گاوها متناسب باشد و حیوانات موذی، جوندگان و درندگان در نزدیکی آن نباشند.

شرایط اخذ مجوز گاوداری

پیش از دریافت مجوز بهره برداری گاوداری، ابتدا شخصی حقیقی یا حقوقی باید زمینی با شرایط گفته شده را خریده یا اجاره کرده باشد یا به هر شکلی، به مدت حداقل 5 سال آن را در اختیار داشته باشد. پس از ثبت نام و ارائه مدارک مورد نیاز، ابتدا موافقت نامه ای اصولی با اعتبار 6 ماهه به شما تعلق خواهد گرفت. در طول این مدت فرصت دارید تا حداقل 50 درصد از گاوداری را آماده کرده و تجهیز کنید. در این صورت، پس از بررسی زمین و تجهیزات، جواز تاسیس دریافت کرده و باید برای دریافت پروانه بهره برداری آماده شوید. قرار دادن تجهیزات معدوم کردن فاضلاب و تصفیه آن و همچنین تهیه لوازم بهداشتی، از دیگر شرایط اخذ مجوز گاوداری است.

شرایط گرفتن وام گاوداری

ورود به شغل گاوداری به سرمایه کلانی نیاز دارد که بخشی از آن از محل تسهیلاتی موسوم به وام جهاد کشاورزی قابل تامین است. البته این وام انواع مختلفی دارد. برای مثال هنگام تاسیس گاوداری، می توانید از وامی با عنوان “تسهیلات بند الف تبصره 18” استفاده کنید. در حین فعالیت نیز می توانید با دریافت مبالغی تحت عنوان وام نهاده، هزینه مورد نیاز برای تغذیه دام را فراهم کنید.

برای دریافت این تسهیلات ابتدا باید وارد سامانه جهاد کشاورزی به آدرس www.maj.ir شده و ثبت نام کنید. همچنین امکان ثبت نام به صورت حضوری نیز وجود دارد. پس از تکمیل اطلاعات هویتی و ثبت نشانی، مدارک مورد نیاز هر وام را ارسال کرده و باید منتظر تاییدیه آن ها بمانید.

شرایط گرفتن وام گاوداری

سخن پایانی

در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به معرفی شغل گاوداری پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه و مزایا و معایب آن نیز باخبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.

نوشته قبلی
نوشته بعدی

دیدگاه‌

آرمیتا

ادامه بدین به تحقیقاتتون من سایتتون رو هی چک میکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *