یکی از هنرهای دستی محبوب ایرانیان، قلم زنی است که سابقه ای طولانی دارد. شغل قلم زنی که امروزه متاسفانه رو به انقراض بوده و کمتر کسی به آن توجه می کند، می تواند منبع درآمد خوبی برای جوانان باشد. اگر شما هم می خواهید بدانید چگونه می توان وارد این حرفه شد و درآمد آن چقدر است، با ما تا انتها همراه باشید.
قلم زنی چیست و به چه کسی قلم زن می گویند؟
قلم زنی، هنر کنده کاری ظروف فلزی و تزئین آن با نقش های مختلفی همچون نقش گل و مرغ، آیات و احادیث، اشعار فارسی و حتی نقش های مدرن است که از زمان هخامنشیان تا امروز در ایران رواج دارد. این هنر که در شهرهایی مثل اصفهان، تبریز، مشهد، خراسان جنوبی و شیراز بسیار رونق دارد، بیشتر بر روی ظروفی از جنس نقره، طلا، مس و برنج اجرا می شود. البته در مشهد، قلم زنی بر روی ظروف سنگی نیز بسیار مشهور است.
به کسی که با استفاده از انواع قلم های نوک تیز و ضربه چکش، نقش خاصی را بر روی ظروف فلزی پیاده می کند، قلم زن می گویند. هنرمند قلم زنی باید با انتخاب قلم مناسب و تغییر شدت ضربه چکش، نقش ها را متناسب با ظرافت طرح و جنس ظرف، آماده کند.
درآمد قلم زنی در ایران
مهم ترین منبع درآمد در استان هایی مانند مثل خراسان جنوبی، صنایع دستی به ویژه قلم زنی است. خوشبختانه این هنر در سال های اخیر مورد حمایت میراث فرهنگی قرار گرفته و در برخی از روستاهای این استان به طور رایگان آموزش داده می شود. درآمد شغل قلم زنی که به سرمایه چندانی برای شروع نیاز ندارد، در صورت کار مداوم و صبوری می تواند 2 تا 3 برابر درآمد یک کارمند باشد.
برای توضیح سود بالای این شغل یک مثال می زنیم؛ هنرمند قلم زن، ظرفی فلزی را با قیمت 300 هزار تومان خریداری می کند و پس از دو ماه تلاش و حکاکی بر روی آن، این ظرف به قیمت 9 میلیون تومان به فروش می رسد. یعنی 3000 % سود! البته در ابتدای کار اصلا منتظر این میزان سود نباشید و باید حداقل دو سال شاگردی کنید تا به این رقم دست یابید. همچنین تبلیغات و بازاریابی بر عهده خودتان است که نقش مهمی در رسیدن به این درآمد ایفا می کند.
مزایا و معایب شغل قلم زنی
مهم ترین مزیت شغل قلم زنی، عدم نیاز به استخدام و امکان فعالیت به صورت کار در منزل است. همچنین امکان تاسیس کارگاه و آموزش به علاقمندان نیز وجود دارد. قلم زنی شغلی هنری است که ذوق و قریحه هنری شما را می پروراند و هیچ گاه تکراری نمی شود. در این شغل تحسین دیگران را جلب کرده و علاوه بر امکان رسیدن به درآمد دلاری از طریق صادرات، می توانید در انواع کارگاه های صنایع دستی فلزی، مشغول به کار شوید.
البته قلم زنی شغل دشواری است و به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد؛ به طوری که گاهی برای اتمام یک اثر، لازم است 6 ماه زمان صرف کنید. قلم زن ها افرادی با توان بدنی و قوه جسمی بالا هستند که بینایی و قدرت دستانشان، عنصر اصلی هنرشان است و به مرور دچار ضعف بینایی و لرزش دست خواهند شد. در این شغل از بیمه یا حقوق ثابت بهره نبرده و درآمدتان کاملا نسبی و وابسته به فروش شماست. ضمن اینکه علاوه بر قلم زنی، برای پیاده کردن انواع نقش ها بر روی ظروف، باید به طراحی نیز تسلط داشته باشید.
مدت زمان و نحوه یادگیری قلم زنی
برای یادگیری قلم زنی، می توانید از طریق دانشگاه هنر و تحصیل در رشته صنایع دستی اقدام کنید. همچنین می توانید با حضور در دوره های فنی و حرفه ای یا دوره آموزشی جهاد دانشگاهی این هنر را فرا بگیرید. البته خیلی از قلم زن های معروف ایرانی، مدت زیادی را شاگرد اساتید بزرگ این رشته بوده و به صورت تجربی آن را یاد گرفته اند.
به طور معمول، تحصیل در رشته صنایع دستی 4 سال زمان می برد. البته می توانید تا دریافت مدرک کارشناسی ارشد و حتی دکترا نیز به تحصیلات خود ادامه دهید. اما در هر صورت برای شناخته شدن در شغل قلم زنی، باید 2 تا 3 سال تلاش و اصطلاحا خاک خوری کنید تا به جزئیات و ریزه کاری های این هنر ظریف، تسلط یابید.
سخن پایانی
در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به بررسی شغل قلم زنی پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از چالش ها، مزایا و معایب و درآمد آن باخبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل قلم زنی هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.
سلام وقت بخیر
بنده در قلمزنی مهارت دارم و میخوام به عنوان شغل، درآمد زایی از این راه رو شروع کنم و خدا رو شکر علاقه زیادی به این کار دارم. از شما راجع به تبلیغات کمک میخواهم تا بتوانم در این راستا موفق شوم.
سلام من برای قلم زنی روی مس برای استفاده در نمای یک کافه به قلم زن ماهر نیاز دارم
اگر کسی تمایل به کار دارد تماس بگیره
۰۹۲۱۰۲۰۵۴۰۵