معرفی شغل سفالگری | بررسی درآمد، بازار کار، مزایا و معایب

یکی از حرفه های هنری و بسیار قدیمی، شغل سفالگری است که به هنر صنعت سفالگری نیز شناخته می شود. این حرفه طرفداران زیادی دارد و بسیاری از جوانان به دلیل ماهیت آرام کننده و هنری آن، در جستجوی راهی برای کسب درآمد از این شغل هستند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با حرفه سفالگری و درآمد و مزایای آن بیشتر آشنا شوید.

سفالگری چیست و به چه کسی سفالگر می گویند؟

سفال نوعی سرامیک است که با استفاده از گِل حاصل از خاک رس ساخته می شود. سفالگری نیز هنر ساخت ظروف و مجسمه های سفالی است. ظهور این سازه بر روی زمین به 14 هزار سال پیش از میلاد مسیح برمی گردد و سابقه ای بیشتر از کشاورزی دارد. همچنین به هنرمندی که از ذوق و سلیقه شخصی خود بهره برده و با شکل دادن گِل رس، آن را به ظروفی مانند کاسه، بشقاب، گلدان یا مجسمه تبدیل می کند، سفالگر می گویند.

ظروف سفالی پس از شکل دادن نهایی، در هوای آزاد خشک شده و برای استحکام بیشتر، داخل کوره پخته می شوند. ظرف پخته شده، در صورت نیاز رنگ می گردد و پس از قرار گرفتن مجدد در کوره، اصطلاحا لعاب بندی می شود. چرخ، کوره، سوزن، چاقوی برش و انبرهای مخصوص طراحی از مهم ترین ابزارهای شغل سفالگری هستند.

مزایای شغل سفالگری

فعالیت در هنرصنعت سفالگری، فرهنگ اقوام باستانی را زنده نگه می دارد و حس سازندگی را در وجود افراد برمی انگیزاند. این هنر موجب افزایش تمرکز فرد شده و تسکین دهنده استرس و سایر دردهای روحی است. ضمن اینکه مانند هر هنر دیگری، با طراحی و ساخت ظروف سفالی می توانید خاطرات و احساسات خود را ثبت و نگهداری نمایید. البته فواید سفالگری فقط به حفظ سلامتی روحی محدود نشده و با ورزش دادن عضلات دست و مچ و بازو، سلامت جسم را نیز به دنبال دارد.

یکی از مهم ترین مزایای شغل سفالگری، تقویت پرورش خلاقیت و ایجاد دید هنری در کودکان و نوجوانان است. کسب درآمد از این حرفه نیز کار دشواری نیست و به سرمایه اندکی نیاز دارد. بخصوص اینکه با رواج دوباره استفاده از آثار دستی، فروش ظروف سفالی نیز با استقبال خوبی مواجه شده است.

معایب شغل سفالگری

متاسفانه شغل سفالگری مانند بسیاری از مشاغل هنری از حمایت دولتی چندانی برخوردار نیست؛ در نتیجه از بیمه تامین اجتماعی، حقوق بازنشستگی و سایر مزایای کارگری نیز بهره ای نخواهید برد. اگر قصد فعالیت بلند مدت در این حرفه را دارید، باید روی سرمایه شخصی و حمایت عمومی حساب باز کنید. البته باید بدانید که فروش آثار هنری در ایران، بازار منسجم و پایداری ندارد و نمی توان نرخ و دستمزد مشخصی برای سفالگران تعیین کرد. عدم وجود صنف و اتحادیه نیز از دیگر معایبی است که فعالین این حرفه را ناامید کرده است. این شغل نیاز به ارتباط چندانی با سایر افراد ندارد و این گوشه گیری با وجود صرف ساعات طولانی برای طراحی و ساخت ظروف سفالی، می تواند تاثیری منفی در مهارت های اجتماعی شما داشته باشد.

درآمد سفالگری در ایران

درآمد حاصل از حرفه سفالگری به موارد متعددی بستگی دارد و نمی توان عدد دقیقی را مشخص نمود. مواردی از قبیل سبک کاری، طراحی، میزان مهارت و سابقه سفالگر و همچنین نوع فروش، تاثیر زیادی بر میزان درآمد شما از این شغل خواهد داشت. قیمت ظروف سفالی در بازار بسیار متغیر است. با جستجوی عبارت خرید ظرف سفالی در گوگل، ظروفی با قیمت های متنوعی از چند ده هزار تومان تا چند میلیون تومان را پیدا خواهید کرد.

به طور کلی، اگر مربی سفالگری هستید و به صورت ثابت در فرهنگسراها یا دانشگاه ها فعالیت می کنید، می توانید درآمدی بین 3 تا 5 میلیون تومان داشته باشید. اما اگر کارگاه سفالگری تاسیس کنید و برای فروش محصولات خود تبلیغات خوبی داشته باشید، کسب درآمد 15 میلیون تومان در ماه نیز رویا نخواهد بود.

بازار کار سفالگری در ایران

شغل سفالگری جزء مشاغلی است که انجام آن در منزل نیز امکان پذیر است؛ ضمن اینکه می توانید یک کارگاه سفالگری افتتاح کرده و کارآفرینی کنید (برای مثال فقط در شهرستان شهرضا حدود 200 کارگاه فعال سفالگری وجود دارد). در این صورت، شرکت در نمایشگاه های صنایع دستی و معرفی محصولات درآمد خوبی را نصیبتان خواهد کرد. اگر به قوانین صادراتی آشنا بوده و طرح و کیفیت ظروف سفالی خود را مناسب می دانید، می توانید با صادرات آن ها به کشورهای خارجی مانند کشورهای حوزه خلیج فارس درآمد دلاری داشته باشید.

شخصی که سفالگری خوانده یا در این حرفه تجربه دارد، می تواند به تدریس در آموزشگاه های خصوصی، فرهنگسراها و دانشگاه ها مشغول شود. همچنین فعالیت در گالری ها، موزه ها، بنیادهای هنری و سازمان میراث فرهنگی نیز برای این افراد امکان پذیر است.

چگونه سفالگری یاد بگیریم و سفالگر شویم؟

فعالیت در حرفه سفالگری به مدرک دانشگاهی و تحصیلات مشخصی نیاز ندارد؛ اگرچه در صورت علاقه می توانید با تحصیل در رشته سفالگری در هنرستان، مدرک دیپلم این رشته را به دست آورید. همچنین امکان تحصیل این هنر در دانشگاه و در مقطع کاردانی نیز وجود دارد. ضمن اینکه بسیاری از آموزشگاه های خصوصی و فرهنگسراها به آموزش سفالگری روی آورده و طرفداران زیادی را به خود جلب می کنند. اما اگر قصد تحصیل نداشته باشید هم می توانید سفالگر ماهری شوید. در این صورت کافی است با مراجعه به کارگاه های سفالگری و شاگردی نزد استادکاران ماهر، رموز این هنر را فرا گرفته و در شغل سفالگری مهارت کسب کنید.

بازار کار و درآمد سفالگری

سخن پایانی

در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به معرفی شغل سفالگری پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این حوزه شغلی را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه و مزایا و معایب آن نیز باخبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.

نوشته قبلی
نوشته بعدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *