معرفی شغل باریستا و حقوق و آن در ایران، ترکیه و کانادا

شغل باریستا چیست؟

باریستا (Barista) واژه ای ایتالیایی به معنی قهوه چی می باشد و به فردی گفته می شود که در کافی شاپ ها یا کافه ها وظیفه درست کردن انواع نوشیدنی های بر پایه قهوه را عهده دار دارد. البته بین مفهوم این شغل در آمریکا و ایتالیا تفاوت هایی اساسی وجود دارد. در ایران نیز اگرچه باریستا به کسی گفته می شود که به طور کلی انواع نوشیدنی ها را آماده می کند، اما شغل باریستا در اصل محدود به آماده کردن انواع نوشیدنی هایی است که از قهوه اسپرسو تهیه می شوند.

متاسفانه اکثر افراد بین شغل باریستا و بارتندر (Bartender) تفاوتی قائل نمی شوند؛ در حالی که بارتندر به کسی گفته می شود که وظیفه آماده سازی انواع نوشیدنی سرد را بر عهده دارد و باریستا کسی است که در آماده سازی نوشیدنی های دارای قهوه تخصص دارد. کار اصلی یک باریستا آماده کردن انواع نوشیدنی های اسپرسویی مثل لاته، موکا، کاپوچینو، آفوگاتو و سایر نوشیدنی های مشابه می باشد.

وظایف یک باریستا چیست؟

تمام اقدامات مربوط به آماده سازی انواع قهوه در یک کافی شاپ، جزء وظایف یک باریستا محسوب می شود. باریستا وظیفه دارد که بهترین و باکیفیت ترین دانه های قهوه را تشخیص دهد؛ آن ها را آسیاب کند؛ رسپی مخصوص هر نوشیدنی را به درستی بداند و بتواند با ترکیب مقادیر مشخصی از پودر قهوه و شیر بهترین نوشیدنی را تهیه کند و در نهایت با سلیقه خود، روی سطح قهوه را با شیر تزئین کرده و رضایت مشتری را جلب کند.

در واقع از کنترل کیفیت مواد اولیه نوشیدنی های گرم تا طراحی آن ها، همه از وظایف باریستا به شمار می رود. به همین دلیل لازم است تا یک باریستا با دستگاه اسپرسو ساز آشنا بوده و به قسمت های مختلف آن تسلط داشته باشد. آماده سازی لاته آرت با شیر گرم و ایجاد طرح های جذاب و خلاقانه روی فنجان حاوی قهوه، از دیگر وظایف یک باریستا به شمار می رود.

حقوق باریستا در ایران چقدر است؟

به دلایل مختلفی امکان ارائه عددی دقیق به عنوان درآمد شغل باریستا در ایران، وجود ندارد. زیرا هر باریستا بسته به تخصص و مهارتی که دارد، مبلغ متفاوتی دریافت می کند. مکان جغرافیایی کافی شاپ و نوع مشتریانی که دارد، از دیگر عوامل تاثیرگذار بر حقوق دریافتی باریستا هستند.

اگرچه سعی بر این است که باریستا نیز مانند دیگر افراد شاغل، حقوقی بر پایه قانون وزارت کار دریافت کند؛ اما این موضوع در هر کافی شاپی محقق نمی شود. اگر بخواهیم متوسط درآمد شغل باریستا را با عدد بیان کنیم، در شهری مثل تهران که درآمدها بیشتر از سایر شهرهای ایران است، یک باریستا ماهانه مبلغی بین 10 تا 12 میلیون تومان درآمد خواهد داشت. البته این مبلغ برای افرادی است که به صورت تمام وقت مشغول به کار هستند.

حقوق باریستا

حقوق و بازار کار باریستا در ترکیه

ترکیه کشوری آسیایی – اروپایی بوده و هر ساله گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می کند. به همین دلیل مورد توجه مهاجران آسیایی قرار گرفته و به ویژه به خاطر نزدیکی به ایران، مقصد بسیاری از مهاجران ایرانی است. مشهورترین کافی شاپ ها و رستوران های این کشور در شهر استانبول قرار دارند که به ازای هر یک ساعت کار، به یک باریستا، مبلغ 25 لیر (معادل 43000 تومان) پرداخت می کنند.

متاسفانه در حال حاضر این کشور شرایط خوبی برای پذیرش مهاجران جویای کار نداشته و نرخ بیکاری در آن به 13.4% افزایش یافته است. به همین دلیل حتی در صورت پیدا کردن شغل باریستا در ترکیه، اولویت استخدام با بومیان ترک زبان است. البته به دلیل توریستی بودن ترکیه، برای کار در کافه های این کشور، آشنایی مقدماتی با زبان انگلیسی نیز ضروری است.

حقوق و بازار کار باریستا در کانادا

کانادا یکی از بهترین مقصدها برای اخذ ویزای کاری در هر حوزه ای می باشد. بازار کار این کشور بسیار عالی بوده و درآمد خوبی را برای مهاجران رقم می زند. البته این موضوع درباره شغل باریستا اندکی متفاوت است. اگر باریستا هستید و قصد مهاجرت به کانادا را دارید، بهتر است از طریق برنامه تعطیلات کانادا اقدام کنید. از این طریق می توانید برای تعطیلات کریسمس ویزای کاری 6 ماهه دریافت کرده و در این مدت مهارت های خود را نشان دهید تا در صورت رضایت کارفرما، ماندگار شوید.

برای اشتغال به عنوان باریستا در کانادا نیاز به دریافت نمره 7 به بالا از آزمون آیلتس را دارید تا بتوانید به راحتی با مشتریان ارتباط برقرار کرده و نیاز آن ها را درک کنید. متوسط درآمد باریستا در کانادا 26000 دلار در سال است.

مزایا و معایب شغل باریستا

بزرگترین مزیت شغل باریستا، محیط کاری شاد و مفرح آن است که شما را به یادگیری بیشتر تشویق می کند. همچنین به دلیل اینکه با مشتریان به صورت مستقیم رو به ‌رو هستید، می توانید مهارت های ارتباطی خود را تقویت کرده و به عنوان یک باریستای ماهر، اعتبار ویژه ای کسب کنید. باریستا شغلی تخصصی است و جایگزین کردن افراد در آن به راحتی ممکن نیست که این خود مزیت مهمی محسوب می شود.

اما در کنار این مزایا، شغل باریستا معایبی هم دارد که باید پیش از ورود به این حرفه، از آن ها مطلع باشید. باریستا نیاز به بدنی ورزیده و قدرتمند دارد تا تحمل ساعات طولانی سر پا ایستادن را داشته باشد. از آنجا که در این شغل با مشتریان مختلفی سر و کار دارید که ممکن است گاهی بدخلق و کم حوصله باشند؛ بنابراین باید صبر و حوصله زیادی به خرج دهید تا موجب رنجش آن ها نشوید. فضای کاری به شدت کوچک و دمای بالای دستگاه های مختلف، در طولانی مدت آزاردهنده بوده و سر و صدای همیشگی محیط، گاهی باعث سردرد شما خواهد شد. همچنین ممکن است مانند بسیاری از مشاغل این حوزه، دستتان گاهی دچار بریدگی و سوختگی های جزئی شود.

وظایف و مهارت باریستا

تیپ شخصیتی مناسب شغل باریستا

اگر جزء افرادی هستید که قصد ورود به این حرفه را دارید، باید شخصیتی منعطف داشته باشید و بتوانید در هر شرایطی، بهترین خود را ارائه دهید. همچنین لازم است ذهنی چند بعدی داشته باشید تا از پس چندین کار مختلف به صورت همزمان، بربیایید.

در این شغل فقط علاقه به قهوه و مشتقات آن کافی نیست؛ بلکه خلاقیت و ابتکار عمل نیز بسیار مهم است. نظم و دیسیپلین و سرعت بالای انجام کار، عضو جدایی ناپذیر شغل باریستا هستند. همچنین به دلیل اینکه باریستا باید بر فعالیت دیگر کارکنان کافی شاپ نیز مدیریت کند، نیازمند روحیه رهبری و شخصیتی قاطع می باشد. این شغل برای افراد ریسک پذیر و عملگرا که به دنبال یاد گرفتن تجربه های جدید هستند، کاملا ایده آل است.

چگونه باریستا شویم؟

برای ورود به این حرفه، باید کلاس های آموزشی لازم را گذرانده و با مراحل مختلف شغل باریستا از نزدیک آشنا شوید. این کلاس ها در دو دوره مقدماتی و پیشرفته برگزار می شود.

در دوره مقدماتی که بیشتر مفاهیم تئوری را در بر می گیرد، با انواع دانه قهوه، انواع روش های برشته کردن آن، ویژگی های کلی قهوه و ابزار و دستگاه های لازمه این شغل، آشنا می شوید. همچنین درباره تاریخچه قهوه و مراحل پیشرفت آن اطلاعاتی کسب خواهید نمود. مباحث دوره پیشرفته نیز کاملا عملی بوده و میزان آسیاب کردن قهوه برای هر نوع نوشیدنی، افزودن فوم شیر و به طور کلی چگونگی کار با دستگاه اسپرسو ساز را یاد خواهید گرفت و برای کار در کافی شاپ آماده خواهید شد.

دوره باریستا

سخن پایانی

در این مقاله راهنما با توضیحاتی جامع به معرفی شغل باریستا پرداختیم، تا اگر قصد ورود به این شغل را دارید، قبل از هر چیز از میزان درآمد ماهیانه، چالش ها، شرایط و مهارت لازم برای ورود این شغل با خبر شوید. اگر همچنان به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل باریستا هستید، سوالات خود را در کامنت های زیر این پست مطرح نمایید تا توسط کارشناسین ما در اسرع وقت پاسخ داده شود.

نوشته قبلی
نوشته بعدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *